INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Швейцарския „Le Temps“: генерал спаси България от коронавирус

Военен хирург с мисии в Ирак и Афганистан води борба с коронавируса в България. Това пише швейцарският вестник „Le Temps“.

Така България, която често е представяна като най-бедната страна в ЕС и със слаба здравна система, се справя по-скоро добре. Дори много добре, пише швейцарското издание „Le Temps“. Автор на материала е Александър Леви.

От близо два месеца българите не откъсват очи от един-единствен човек – ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, на когото е поверена координацията в борбата срещу разпространението на Covid-19 в страната. Този военен лекар с обръсната глава беше почти непознат преди да застане начело на Национален оперативен щаб, който събира експерти и политически лица, които от края на февруари, на практика всеки ден, дават брифинг за здравната ситуация, предаван на живо по медиите в страната.

Според последните новини, с близо 1500 диагностицирани с Covid-19 и около 60 смъртни случая, България се справя по-скоро добре. Дори много добре. В европейската статистика по смъртност на глава от населението, страната е на четвърто място по най-ниска смъртност (1 на 140 000 души), заедно с тези, които се справят най-добре (след Словакия, Литва и Малта), в сравнение с Белгия, където смъртността е 1 на 1800 души.

За мнозина това граничи с чудо – България, която често е представяна като най-бедната страна в ЕС, със слаба здравна система, жертва на масова емиграция на лекари и медицински сестри към по-богатите страни от ЕС. Щом зададем въпроса, ген. Мутафчийски предпочита да говори за „невероятен шанс“ – още преди новият вирус да е пристигнал, в България е било разпоредено затварянето на учебните заведения и въвеждането на предпазни мерки в болниците заради грипа, който всяка година върлува в страната. „После само удължихме срока на мерките и ги затегнахме постепенно“, обяснява ген. Мутафчийски.

Не говори за ролята, която лично той изиграва в тази стратегия. Доброволно се опира на ролята на човека с лошите новини, дори на „лошото ченге“. Беше и първият, който в началото на март подтикна българите да се подготвят за пристигането на „епидемия с невиждана ярост“. „В София сме загрижени дали фризьорските салони ще останат отворени, когато трябва да се подготвим за загубата на човешки животи на тези, които са ни най-скъпи“, беше казал той.

След това, редовно порицаваше „неблагоразумието“ на своите сънародници, липсата на дисциплина, призоваваше за още по-строги мерки и строги наказания за тези, които не ги зачитат. Не се поколеба публично да държи отговорни политиците, дори и лекарите, докато не бъде ограничен рискът. Военният беше разбрал, заедно с другите, как да убеди премиера Бойко Борисов, да предложат въвеждането на извънредно положение на 13 март. След това да въведе и строга карантина, придружена от главозамайващи глоби за нарушителите.

Многото българи, които работеха в Западна Европа, предпочетоха да се върнат в родината и веднага бяха поставени под карантина и редовно проверявани от силите на реда. Там където имаше огнища на зараза, местата бяха отцепени, без да се използва съвременното проследяване, но със старите методи българите успяха да предотвратят катастрофата. Междувременно Венцислав Мутафчийски се превърна в най-противоречивата личност в страната- обичан от едни, заклеймяван от други, като дори получи и смъртни заплахи. В България, като една бивша комунистическа страна, мъжете в униформа не винаги са уважавани. Но ген. Мутафчийски може би успя да промени това отношение.


Публикувано на 03.05.2020 г. 16:35 ч.

Още по темата: