INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

КЗП: Пазарът се успокои след първоначалния стрес в извънредната ситуация

Регулаторът е направил 437 тематични проверки от началото на извънредното положение.

„Днес вече едва ли някой би си купил предпазна маска за 20 лв., освен ако не е по някакви екзотични съображения“ – така председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов коментира моментното състояние на пазара на лични предпазни средства, цитиран в съобщение от пресцентъра на комисията.

Маргаритов подчертава, че пазарните механизми, съчетани с ефективен контрол, са най-правилното средство за регулиране на цените в условията на свободен пазар. „Да, първоначално се наблюдаваха съществени отклонения в цените на някои стоки, които бяха дефицитни след първоначалния шок, знаете – целият свят беше изненадан, но пазарът показа, че засега е най-доброто измислено средство за регулиране, което, съчетано с добър контрол от страна на институциите, води до нормализиране на обстановката“, посочва той. Председателят на КЗП дава пример с изнесените данни от Националния статистически институт, че за последния месец инфлацията по отношение на потребителските цени е отрицателна.

В условията на извънредно положение КЗП е извършила 437 тематични проверки в специализирани търговски обекти относно продажбата на предпазни маски, дезинфектанти и други предпазни средства, както и 64 проверки в магазини от типа „За 1 лев“, като са открити 26 нарушения от компетентността на КЗП. Проверките се извършват съвместно с други контролни органи – НАП, ДАМТН, РЗИ, ИАЛ и др., координирано с прокуратурата.

По отношение на онлайн търговията от комисията посочват отново, че има абсолютна законова забрана за продажбата на лекарства, отпускани по лекарско предписание, в интернет. В това отношение са извършени 367 проверки и са открити 12 нарушения. „Нека гражданите да бъдат бдителни и внимателни, особено в социалните мрежи и платформите, които не са електронни магазини, защото там е много по-лесно да попаднат на измамливи оферти – дори не толкова като завишаване на цените, а да не бъдат доставени поръчаните стоки, но да бъдат взети платените пари“, съветва потребителите председателят.

По повод на прилагането на правилата за онлайн пазаруване при доставката на храни, Маргаритов коментира, че наистина за разлика от почти всички други продуктови групи стоки, тук нямаме право на отказ от покупката, но „всички останали правила, които касаят етикетите, информацията за съдържанието, срока на годност, са в сила, така че ако Ви доставят вкъщи и забележите, че има такъв проблем, веднага трябва да се реагира към нас и към Българската агенция по безопасност на храните“.


Публикувано на 25.04.2020 г. 16:15 ч.

Източник: Dariknews

Още по темата: