INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Кунчев към Мангъров: Всичко, което се случва по света, го опровергава ежедневно

Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев коментира противоречията, които той и Националният оперативен щаб имат с доц. д-р Атанас Мангъров, който постоянно поставя под съмнение взетите от щаба решения за намаляване разпространението на Cоvid-19.

„Тежки обвинения отправя към нас доц. Мангъров. Той има правото на своето мнение. Според мен всичко, което се случва по света, го опровергава ежедневно“, коментира доц. Кунчев.

Пред NOVA той добави още:

„Но едно е да защитаваш своята теза, друго е да взимаш решения, които са изключително тежки“.

Доц. Кунчев е категоричен, че първо трябва да се мисли за здравето на нацията. Затова не бива да се взимат важни решения само на „базата на собствените си разсъждения“.

Той припомни, че у нас разпространението на заразата е в нормата, като, за щастие, сме успели да избегнем сценария на Италия и САЩ.

В същото време той коментира, че повечето от хората са показали достатъчна дисциплина. За д-р Кунчев е важно, не само че гражданите са спазвали забраните, но и много от тях не са допуснали контакти с близки и роднини, особено с по-възрастните.

Според него е напълно нормално, това че наши сънародници продължават да се завръщат от чужбина. Д-р Кунчев подчерта, че българите ни в чужбина са наясно, че извън страната няма да успеят да получат нужната помощ или в създалото се полжение може да останат на улицата. Той обаче не може да приеме начина, по който те мамят, че не са заразени или това, че не уведомяват българските власти, за да може да се помогне и на болните и близки им.

Според доц. Кунчев все пак тази година ще има възможност да се ходи на море и като цяло да се почива. Това, обаче може да се случи само ако продължат а се спазват всички противоепидемични мерки.

Относно разхлбването на мерките, кспертът е на мнение, че заразата е променила живота на всеки един от нас. Той обаче не е съгласен с това, разпускането на част от мерките се възприема от много хара като финал с битката с вируса.


Публикувано на 10.05.2020 г. 14:51 ч.

Автор: Златин Михайлов

Още по темата: