INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Кучетата могат да различават чуждите езици, сочи проучване

Снимка:: iStock

Хиляди години опитомяване са оставили у кучетата забележителна способност да разбират човешката реч, а ново изследване разкрива, че мозъкът на четириногите ни приятели дори е способен да прави разлика между езиците. Проучването, публикувано в списание NeuroImage и цитирано от Iflscience, е първото, което открива подобна способност при нечовек.

За да проведат експеримента си, учени са обучили 18 домашни кучета да лежат неподвижно в скенер за ядрено-магнитен резонанс, така че мозъчната активност на животните да може да се записва, докато те слушат аудиозаписи на човешка реч. Две от кучетата били от семейства, в които се говори испански език, а останалите 16 – от семейства, в които се говори унгарски език.

В скенера всяко куче слушало откъс от „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери на испански и унгарски език. Те чули и кодирани версии на записите, които нямали никакъв смисъл и звучали напълно неестествено.

При анализа на реакциите на кучетата изследователите забелязали, че моделите на активност в първичната слухова кора се различават в зависимост от това дали животните чуват истинска реч или зашифровани безсмислици. Това предполага, че кучетата наистина са в състояние да различават речта от нечленоразделните звуци, независимо от езика, на който се говори.

Според автора на изследването Раул Ернандес-Перес обаче наблюдението вероятно по-скоро отразява способността на кучетата да „откриват естествеността на звука“, а не способността им да разпознават човешката реч като такава.

Учените установяват също, че този невронен отговор на езика е по-силно изразен при по-възрастните кучета, което ги кара да заключат, че по-дългото излагане на човешка реч позволява на домашните кучета да усъвършенстват уменията си за езиково разпознаване. Освен това тези модели на активност били по-силни при кучетата с по-дълга глава, което подсказва за разликите между породите, когато става въпрос за разбиране на речта на хората.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 07.01.2022 г. 15:01 ч.

Източник: News.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x