INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Кристалина Георгиева: Най-накрая се вижда светлина в тунела на икономическата ситуация

Знам, че борейки се за по-добри постижения, ние се ангажираме да работим заедно за преодоляване на трудностите. Това каза в началото на речта си по време на откриването на срещата на „Три морета“ в София директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя коментира три основни акцента – икономическата прогноза за региона, ролята на инициативата „Три морета“ и как МВФ може да помогне на тази инициатива.

Най-накрая се вижда светлина в тунела – това се дължи на смелостта на политиките в региона и светлината е по-силна за страните, участваща в инициативата „Три морета“. Очакваме, че 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите страни, допълни тя.

Ролята на инициативата „Три морета“ има много важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион, а това може да има ефекта на мултипликатора и в дългосрочен план стимулира растежа, обясни директорът на МВФ.

Пандемията ни научи как недостатъците в здравната система и образованието ни държат като заложници и нашият регион не е изключение от това. Планираме да заделим по-голям дял инвестиции за наука и образование, което означава дигитализация на училища, здравни системи… Но не бихме свършили работа без инвестиции в научно-изследователската дейност, където изоставаме, каза още Георгиева.

Тя обясни, че МВФ разполага с инструмент за оценка на инвестициите, инструмент, който изчислява адаптирането към климата, както и един инструмент за финансова подкрепа, който ще стимулира икономиката в региона.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 08.07.2021 г. 16:46 ч.

Източник: БНТ

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x