INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Красимир Папукчийски: Пътническите влакове и локомотивите са в трагично състояние

След сериозна и детайлна проверка за състоянието на БДЖ пътнически и товарни превози, включително и на „Холдинг БДЖ“, се оказа, че състоянието на пътническите влакове и локомотивите са в трагично състояние. Това каза Красимир Папукчийски – зам.-министър на транспорта и съобщенията в студиото пред БНТ.

Той даде пример с новите локомотиви от миналата година, които 50% от тях вече са състояние негодни за експлоатация поради това, че не са уточнени договорните отношения между доставчика „Сименс“ и БДЖ от гледна точка на следгаранционното обслужване.

Според Папукчийски мерките за БДЖ взети от предишното правителство не са достатъчно. Но има една положителна мярка, а именно намаляване на инфраструктурните такси за достъп до железопътната инфраструктура.

„Това даде възможността на голяма част от превозвачите да бъдат по-рентабилни и конкурентно способни на пазара за транспортната услуга. Но това не е мярката, която ще доведе до подобряване на състоянието на БДЖ“, добави той.

По думите му сливането на пътническите и товарните превози в една обща компания е само документално.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 31.08.2022 г. 08:40 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x