INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В края на май,Гърция отваря ГКПП „Кулата-Промахон“ за туристи в края на май

Гърция ще отвори ГКПП „Кулата-Промахон“ за туристически пътувания в края на месец май . Това е записано в представен на правителството доклад от Теодорос Караоглу, заместник-министър на вътрешните работи на Гърция, отговарящ за Македония и Тракия.

Караоглу предлага да бъдат отворени 4 от 13-те гранични пункта, за да се спасен летният сезон в Северна Гърция. Това са Кипи – на границата с Турция, Промахон – най-натовареният пункт на границата с България, Евзони – на границата със Северна Македония и Кристалопиги – “вратата” към Албания.

Прилагане на 24-часови здравни мерки на тези пунктове, като задължително е меренето на температура, препоръчва още той.

Нови здравни стандарти това лято ще се прилагат както на граничните пунктове, така и в хотелите, ресторантите и плажовете. Хотелиери ще мерят температурата на туристите при всяко тяхно влизане. Менюто в ресторантите няма да бъде на хартиен носител, а ще се вижда от клиентите на телефоните им. Освен по-голяма дистанция между шезлонгите на плажа, на места вече се поставят прозрачни ограничители.

Едва половината от гърците ще отидат на море това лято според проучване на гръцките медии. Туристическият бранш се надява да спаси сезона с гости от балкански страни.

От юни ще започне отварянето на хотелите в Гърция, а активните сезон ще стартира от 1 юли.

Очаква се през юни Гърция да предложи на България и отварянето на „Маказа“ за масово преминаване на туристи.


Публикувано на 11.05.2020 г. 14:10 ч.

Автор:М.Йовчева

Още по темата: