INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Космическият кораб с тричленен екипаж за МКС излетя от Байконур.

Стартът е 400-ият, осъществен от този комплекс от 1961 г.

Ракетата-носител „Союз-2.1а” с космически кораб „Союз МС-16“ и екипаж от двама руснаци и американец на борда, бе изстреляна от космодрума „Байконур“, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Изстрелването бе излъчено на уебсайта на „Роскосмос“.

Снимка: БГНЕС

„Союз МС-16” е първият пилотиран кораб, излитащ върху ракета „Союз-2.1а”, съставена изцяло от руски компоненти. Преди това са използвани ракети „Союз-ФГ” с украинска система за управление.

Ракетата е изстреляна в 11:05 часа българско време от 31-та площадка на „Байконур“. Стартът става 400-ият осъществен от този комплекс от 1961 г. Очаква се 530 секунди след изстрелването на „Союз МС-16” с руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американеца Кристофър Касиди да се отделят от третия модул на „Союз-2.1а” и да бъдат изведени в околоземна орбита. Скачването с МКС се очаква в 17:16 часа българско време.

За Иванишин и Касиди това е третият космически полет в кариерата им, за Вагнер – първият. Първоначално руснаците Николай Тихонов и Андрей Бабкин трябваше да летят на „Союз МС-16”, но през февруари бяха заменени от Иванишин и Вагнер, тъй като Тихонов получи нараняване на окото.

По време на 196-дневната експедиция на МКС екипажът ще приеме два товарни кораба „Прогрес“, японския „камион“ HTV-9 и американския „Cygnus“. Освен това през май се очаква да пристигне първият кораб „Crew Dragon“ с екипаж. Излитане в открития космос по руска програма не е планирано.

epa08352205 A handout still image taken from a video footage made available on the official wesite of the Russian State Space Corporation ROSCOSMOS shows the Russian Soyuz-2.1a launch vehicle with manned Soyuz MS-16 spacecraft lifting off from the launch pad at the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan, 09 April 2020, carrying crew members of the International Space Station (ISS) expedition 63, NASA astronaut Christopher Cassidy and Roscosmos cosmonauts Anatoly Ivanishin and Ivan Vagner. EPA/ROSCOSMOS / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Предварителната подготовка на екипажа на „Байконур“ протече в условия на строго наблюдение поради пандемията от коронавирус. Традиционното посещение на паметните места на град Байконур и полагането на цветя на паметниците на първия космонавт в света Юрий Гагарин и легендарния конструктор Сергей Корольов бяха отменени. Роднините на астронавтите не дойдоха на „Байконур“, за да наблюдават полета, медиите също не бяха допуснати.


Публикувано на 09.04.2020 г. 14:03 ч.

Източник: nova.bg

Още по темата: