INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Дружествата „Еко антрацит“ и „Еко инженеринг“ ще бъдат преместени към МОСВ

Внесохме няколко доклада в Министерски съвет. Първият е за изваждане на компанията „Монтажи“ и да се качи директно към Министерството на икономиката. По този начин ще предотвратим ситуации, като тези в 400 язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки. Накрая бяхме останали с 10 язовира, които бяха празни. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет служебният икономически министър Кирил Петков.

Такава стъпка е направена за дружествата „Еко антрацит“ и „Еко инженеринг“. Те ще бъдат преместени към МОСВ. По този начин ще се гарантира прозрачността“, допълни още Петков.

„Третото нещо са самите язовири. Както видяхме, когато се ремонтират на два пъти и пет пъти пазарните цени, накрая отиват към Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. То също е към министерство на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири същност са напоителни, някои са свързани с риболова. Пак несвойствена дейност. За да избегнем това, правим реструктуриране и в тази посока. Това предприятие планираме да отиде към Министерство на земеделието. Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет „, заяви министърът.

„Това не е въпрос на мен, като министър, а на стратегическа посока как България да се развива. Да, това би ограничило много непрозрачното използване на средства, защото в момента министърът на икономиката даже няма досег до неща, които се случват във фирмата „Монтажи“. Тя е под Държавната консолидационна компания, която си има независим борд“, коментира Кирил Петков.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 04.08.2021 г. 13:46 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x