INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Колко скъпа ще е ваксината срещу коронавирус за ЕС

Европейската комисия обеща да даде заем на германската биотехнологична фирма CureVac от 80 млн. евро, за да опита да произведе в Европа ваксина срещу коронавирус. Но това стана само след като американският президент Доналд Тръмп опита да я подмами със значителна сума да му предостави ексклузивен достъп до разработките си. ЕС няма най-дълбоките джобове, а предложените на CureVac средства са едва малка част от това, което ще е необходимо, за да успее някоя от десетките компании, работещи по ваксина, пише Politico. Ето защо не е чудно, че през 2019 г. 80% от европейските биотехнологични фирми са били придобити от по-големи американски компании.

В резултат Европейската комисия организира виртуална конференция на 4 май за набиране на средства за ваксина, както и за диагностика и терапия за целия свят. Целта е да се съберат 8 млрд. долара.

„Милиарди и милиарди“

Коалицията за иновации за епидемична готовност (CEPI) – фондация, финансираща изследванията, смята, че ще бъдат необходими 2 млрд. долара за успешна ваксина срещу коронавирус, без да се броят производствените разходи. Според икономическия институт Bruegel „публичните бюджети за тези усилия трябва да бъдат умножени няколко пъти“. Дуан Шултес от консултантската фирма Vital Transformation прогнозира, че ваксината ще струва „милиарди и милиарди“. „Тук говорим за ваксина за цялото население на планетата“, казва тя.

Експертите смятат, че като цяло ЕС се справя добре с финансирането на ранните етапи от изследвания, които често са извършвани от по-малки биотехнологични компании. Но процесът поскъпва по-нататък и заради това е обичайно по-големи фирми да поемат щафетата на по-късен етап. „Европа е страхотна в началото на изследванията. Но когато започнеш да се нуждаеш от стотици милиони долари, за да се придвижиш към по-късните етапи на клиничните изпитания, не можеш да събереш тези пари в Европа“, твърди Шултес.

Инвестиране в няколко компании

Голям проблем е, че дори от ваксините, достигнали клиничните изпитания, само 20 – 40% са успешни. Което означава, че много средства ще отидат за клинични изпитания, които в крайна сметка ще покажат, че дадена ваксина не е безопасна или не е ефективна. Но въпреки това експертите съветват страните да инвестират в няколко разработки, защото няма гаранции коя ще проработи.

Много компании се включиха в надпреварата за разработването на ваксина, рискувайки огромни суми, ако не успеят да покрият изискванията за ефективност и безопасност. Същевременно обаче Bruegel твърди, че фирмите са склонни да инвестират по-малко средства, въпреки че потенциалният пазар би бил огромен. „Тази възвръщаемост може да не е достатъчна за частните компании в сравнение с високата цена и високия риск“, посочва икономическият институт .


Публикувано на 28.04.2020 г. 12:07 ч.

Източник: kapital

Още по темата: