INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Колко пари има във фонда за втора пенсия

Натрупаните нетни активи в системата на допълнителното пенсионно осигуряване у нас са достигнали космическа стойност.

Според окончателните данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за 2020 г., те са достигнали 17,294 млрд. лв. По статистиките на регулатора показателят нараства с 10,67 на сто.

От данните става ясно още, че близо 5 млн. души или общо 4,8 млн. българи са осигурените в четирите вида пенсионни фондове. Техният броя расте с едва 1,18% през 2020 г. спрямо 2019 г. У нас пенсионните фондове биват универсални, професионални, доброволни, както и доброволни пенсионни фондове по професионални схеми. Логично, най-много хора или по-конкретно над 3,8 млн. души се осигуряват в универсалните пенсионни фондове (УПФ).

Там вноските са задължителни за всеки работещ, роден след края на декември 1959 г. и осигурен при условията и по реда на част първа от Кодекса за социално осигуряване. Размерът на вноската за УПФ е 5% от осигурителния доход на работника, като 2,2% е за сметка на осигуреното лице, а 2,8% – за сметка на осигурителя.

Иначе окончателните данни на финансовата комисия показват, че общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за 2020 г. възлизат на 217 млн. лв.. Спрямо 2019 г. те растат с над 9% през миналата година. Нетният финансов резултат на дружествата е в размер на 56 млн. лв..

5 1 vote
Article Rating

Публикувано на 06.05.2021 г. 11:42 ч.

Източник: Монитор

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Пенка Захарлиева
Пенка Захарлиева
1 month ago

Здравей, аз съм глухиняма 🤔 🙏 пенсия 155 лв и допълнителни 50 лв корновирис 🤔 не става въпрос пари храна и вода и ток? Съм безработа 🤔 трудно търси работа в Пловдив

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x