INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Когато България се нареди между Гвинея и Непал

България е последна по свобода на медиите в ЕС в класацията на „Репортери без граници“. Сърбия и Албания, които не са част от Общността, се представят по-добре. А Румъния е дори 48-ма. Защо България е толкова назад?

България остава държавата с най-проблематичния медиен климат в ЕС. Това показва Индексът за свобода на пресата за 2020 година на „Репортери без граници“, който обхваща 180 държави. В него България заема 111-то място. На 110-то е Гвинея. А на 112-то място се нарежда Непал.

„С помощта на европейски пари правителството в страната си купува лоялна журналистика“, подчертава организацията. Според „Репортери без граници“, в България независимите медии са обект на съдебен тормоз, а критичните журналисти стават жертва на очернящи кампании и насилие.

За втора поредна година България заема 111-то място. Това е второто най-лошо класиране за страната след 2016 година – тогава тя беше 113-та в света. Най-добри резултати в Индекса за свобода на пресата България постигна през 2003 година. Тогава тя беше класирана на 34-то място.

Норвегия е страната с най-свободни медии

Балканските страни Албания, Сърбия и Черна гора, които не са част от ЕС, заемат по-добри места в класацията, отколкото България – съответно 84, 93 и 105. А Унгария, където правителството контролира голяма част от медиите, е на 89 място. Северната съседка на България – Румъния – е още по-напред в класацията. Тя заема 48 място. Доста по-тежко е положението в Русия (149) и Турция (154).

Норвегия продължава да е първенец по свобода на пресата, следвана от Финландия, Дания, Швеция и Нидерландия. Германия също заема едно от предните места – страната се изчаква с две места в класацията до номер 11. Това се дължи на намалелия брой „нападения срещу журналисти“. Като основна причина за положителната тенденция е отбелязана „липсата на дяснопопулистки протести с мащабите на тези през края на лятото на 2018 година в Кемниц и Кьотен“.

На дъното на класацията са поставени диктатури, при които не е разрешена „никаква независима“ журналистика – Северна Корея (180), Туркменистан и Еритрея

Унгария на Орбан е по-напред от България на Борисов – 89 срещу 111 място

Журналистите са поставени под натиск от много посоки

Според „Репортери без граници“, журналистите по света са поставени под огромен натиск. Сред основните предизвикателства пред медиите са авторитарните режими, репресивните закони срещу предполагаеми „фалшиви новини“ и ерозията на традиционните медийни бизнес модели. Тревожните тенденции се забелязват още преди избухването на пандемията от Ковид-19. „Който иска да осигури свободен достъп до независима информация в бъдеще, трябва и в трудните времена да се застъпва за това, журналистите да могат безпрепятствено да разследват и информират“, подчертават от организацията.

Китай, Саудитска Арабия и Египет са сред държавите, чиито авторитарни режими се опитват да потискат разпространяването на независима информация на всяка цена. От „Репортери без граници“ предупреждават, че в Русия, Индия, Филипините и Виетнам „армии от тролове по поръчка на управляващите“ разпространяват дезинформации, за да „изкривяват общественото мнение и да дискредитират критичните журналисти“.

Президентите на САЩ (45 място) и Бразилия (107 място) са посочени за пример като политици, които демонстрират „враждебност“ и дори „открита омраза“ към журналистите. България, Румъния, Словакия и САЩ са сред държавите, в които „намаляването на приходите от реклама“ води до „ограничаване на редакциите, облагодетелстване на концентрацията на медийната собственост“ и „конфликт на интереси“.


Публикувано на 21.04.2020 г. 10:31 ч.

Източчник: dw

Още по темата: