INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

КНСБ: Мярката 60/40 ще продължи за туризъм и ресторантьорство

Кадър: БТВ

Към настоящия момент сме почти договорили, че мярката 60/40 ще продължи за туризъм, ресторантьорство. Прагът за намаление на продажните ще бъде 40%, но това няма да попречи подкрепата да бъде в пълния обем. Ние искаме помощта да продължи до края на годината. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Според Васил Велев е налице силно възстановяване на промишленото производство, но в същото време има продължаваща криза в туризма и свързаните с него сектори. Той каза, че трябва да се готвят мерки за следващите месеци.

Финансовият министър е дал обещание, че ще бъдат на разположение средствата за компенсация на бизнесите. Актуализацията на бюджета чука на вратата и трябва да се види в действията на новия парламент, категоричен беше Димитров. Актуализацията е необходима според него, дори ако трябва да се увеличи дефицитът.

Васил Велев заяви, че не бизнесът не иска нищо друго освен помощта, която се предлага в Европа. Според него има достатъчно фискално пространство.


„През следващите 4 години България трябва да продължи да прави това, което е правила до момента. Имаме ръст над 11% на средната работна заплата. Трябва да имаме ръст от 23-13%. Минималната заплата трябва да расте изпреварващо, за да няма работещи бедни“, обясни Димитров.

„За да има ръст на доходите, трябва да има ръст на инвестициите. За това е необходима добра бизнес среда, но и директна подкрепа за предприятията. Ние робуваме на финансовите инструменти като кредитите. Българската икономика не е в такова състояние, за да се разчита само на кредитите“, отговори Велев.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 17.06.2021 г. 08:30 ч.

Източник: Novini.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x