INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

КНСБ: Цената на парното за домакинствата ще нарасне

Ръст на цените и на пазара на тока. Необходими ли са спешни мерки и какви трябва да са те? Колко време ще продължи инфлацията? В „Твоят ден“ темите коментират Пламен Димитров от КНСБ и Васил Велев от АИКБ.

„Такива цени никога не е имало, при това – толкова бързо ескалиращи. Безпрецедентно е! Очаква се средната пазарна цена да бъде двойна. Това означава, че всички, които са на свободния пазар и не са битови потребители, получават двойни сметки за ток. И те ще продължат да растат. За следващите две тримесечия прогнозата е такава“, обясни Велев.

Според него над 2 млрд. лева допълнително ще бъдат иззети на свободния пазар.

„Това става или за сметка на възнагражденията на хората, или чрез повишаване на цените. Те са над два пъти спрямо прогнозните и над три пъти спрямо миналогодишните“, разкри той.

Според Димитров пък няма държава в Европа, която да се справи сама с ръста на цените.

„Има предпоставки за перфектната буря. С тези заплати няма как да се справим. По линия на цената тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на газа – няма да бъдат. Вероятно сметките за парно ще нараснат с двуцифрен процент“, смята той.

По думите му са нужни конкретни пакети за помощ на хората.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.09.2021 г. 12:14 ч.

Източник: Нова

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x