INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

В 7 книжарници във Варна ще се събират стари книги

Ако разчиствате дома си и имате непотребни книги, можете да ги дарите в един от 7-те пункта за събиране на стари книги във Варна, които заработиха от днес. Инициативата е част от проекта „Зелено знание”, чиято основна цел е предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, повторната употреба и рециклирането на старите книги.

Целта на организаторите е да бъдат приобщени общо 50 търговски обекта. Това каза за „Радио Варна” ръководителят на проекта „Зелено знание” Диана Сивинова. „Целта ни е да съберем 50 хиляди стари книги или общо 10 тона. Искаме те отново да влязат в употреба и да се четат, а не да стоят изоставени в мазета и тавани или да бъдат изхвърлени в природата, по сметища и бунища“.

Събраните книги ще бъдат дарени на читалища, училищни и университетски библиотеки, социални домове, домове за стари хора или клубове по интереси. Книгите с неактуална литература или в лошо състояние, ще бъдат предадени за рециклиране. Създадена е и онлайн платформа – www.zelenoznanie.com. Там хората ще намерят пълна информация за кампанията, както и интерактивна карта, чрез която всеки който желае да дари стара книга или книги, да види къде се намират пунктовете.

Според Нели Узунова, представител на една от големите вериги книжарници в страната, кампанията ще спомогне за увеличаване на броя на четящите деца и обогатяване на фондовете на читалища и библиотеки. Освен Варна, кампанията обхваща още 6 града в страната – София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Габрово и Плевен. От пунктовете в София и Велико Търново вече има събрани около 6 хиляди книги.

Инициативата ще продължи до 31 август.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.07.2021 г. 16:02 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x