INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Китай продължава да отказва да предостави ключови данни за COVID-19

Според някои теории вирусът не е тръгнал от пазара за животни в града, а е изтърван от лаборатория. Китай пък излезе с нова теза, че той може да се е разпространил в страната от вносни замразени храни.

Нараства напрежението, свързано с разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на COVID-19, пише The Guardian. Един от нейните членове заяви, че Китай е отказал да предостави ключови данни, а американският съветник по националната сигурност коментира, че е „дълбоко разтревожен“ заради първоначалните констатации.

Миналия месец международната делегация на СЗО пътува до китайския град Ухан като част от усилията да бъде разбрано повече за първоначалното огнище на вируса. Доминик Дуайър, австралийски експерт по инфекциозни болести, който беше част от екипа, заяви, че са поискали необработени данни за пациентите, но са получили само финално обобщение.

Дуайър коментира, че споделянето на анонимни „сурови“ данни е „стандартна практика“ за разследване на огнище. По думите му този вид данни са особено важни в усилията за разбиране на COVID-19, тъй като само половината от 174 първоначални случая са били посетили вече затворения пазар, където първоначално бе открит вирусът.

Ухан е мястото, където беше идентифициран за първи път вируса и бе тежко засегнат от инфекциите, но Китай се опитва да постави под съмнение дали COVID-19 наистина е тръгнал от там или по-скоро от вносните замразени храни.

Миналата седмица шефът на делегацията на СЗО Ухан Питър Бен Ембарек заяви, че е „изключително малко вероятно“ вирусът да е „изпуснат“ от лаборатория. С това твърдение той отговори на конспиративните теории, които бяха защитавани в социалните мрежи, включително и от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 14.02.2021 г. 20:30 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x