INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Кьовеши: Без независими прокурори няма независима съдебна система

Лаура Кьовеши е в България заради непълния състав на делегираните европрокурори от нашата страна. Това обясни европейският главен прокурор на брифинг в София. 

„Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, ние имаме офис тук. Мое задължение е да наблюдавам работата на колегите от всички страни”, допълни тя.

Кьовеши е на двудневно посещение в страната. През вчерашния ден тя проведе срещи с Иван Гешев и служебният правосъден министър Янаки Стоилов. Европейският главен прокурор обясни още, че европрокуратура няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

„Ние имаме задължения да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура. Така че отговорът е, че няма да се намесваме, а ще сътрудничим на нормативната уредба. Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, измами, трансгранични измами с  ДДС, злоупотреби, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно, толерира се в полза на криминални организации”, уточни още Кьовеши. 

Тя отказа да коментира вътрешни дебати, тъй като целта ѝ била да обясни с какво ще се занимава Европейската прокуратура.

„Прокурорът трябва да бъде независим. Прокурорите е много важно да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система”, категорична е Кьовеши.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 11.06.2021 г. 12:52 ч.

Източник : NOVA

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x