INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

КЕВР: Природният газ поскъпва с 13% от 1-ви февруари

Природният газ поскъпва с 13% от днес и през този месец ще се продава за 30,39 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), става ясно след заседанието на Комисията по енергийно и водно регулиране. За предходния януари утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 26,93 лв./MWh.

Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока, реши още на свое закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране.

Увеличената цена на природния газ за м. февруари е в резултат на нарасналите цени на синьото гориво на европейските спотови пазари. За периода 1.12.2020-27.01.2021 г. те са се увеличили с 45% в резултат на високото търсене, както беше заявено на откритото заседание на 27.01.2021 г. от изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов.

Той изтъкна, че цените за българските потребители ще бъдат с 15-20 на сто по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като общественият доставчик ще предлага количества от газовото хранилище в Чирен, количества по договора за доставки с ООО „Газпром экспорт“ и по договора за доставка на азерски газ.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.02.2021 г. 19:13 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x