INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Казус с джойнт в учебник за осми клас възмути родители

Задача в учебник по философия за осми клас предизвика множество дебати. В един от казусите, по които трябва да разсъждават учениците, се споменава, че употребата на джойнт е нещо „страхотно”.

Има ли място за такива въпроси в учебниците коментират Елена Пешева и Михаил Михайлов.

Депутатът от ВОЛЯ Елена Пешева посочи, че е подала сигнал до министъра на образованието Даниел Вълчев, за да провери каква е ситуацията около учебника, кой е екипът, който го е написал и работили ли са психолози по него и как е станало одобрението от МОН.

„Разбрах, че миналата година родители самостоятелно са водили борба и са изпращали сигнали. След това са решили да се свържат с мен. За нас от ВОЛЯ децата и семействата винаги са били приоритет и имаме много инициативи”, посочи още Пешева.

Психологът и педагог Михаил Михайлов посочи, че според него в такива текстове имат място подобни въпроси и казуси. Допълва и, че те не са достатъчни. „Резултатите на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании показва, че в България се развива една възходяща тенденция в употребата не само на канабис и амфетамини. За около 10 години процентът на употребяващите се е увеличил”, заяви той.

„Не само трябва да говорим, но е необходимо и да направим нещо повече ако искаме младежите да посягат по-рядко към тези вещества”, смята Михайлов.

Според психолога решаването на подобен казус предполага, че той е бил обсъден от учителя с учениците и е станало ясно какво се изисква да направят те. След това би трябвало да има обсъждане на написаното в текста. „Разбирам, че може да се внуши приятно отношение към употребата на наркотика, но мисля, че то се проявява при хора, които се тревожат да говорят с децата си по подобни теми”, аргументира се педагогът.

Пешева е категорична, че Министерството на образованието трябва да налага строг контрол върху всички учебници, които се спускат до учениците.


Публикувано на 24.04.2020 г. 18:16 ч.

Източник:NOVA

Още по темата: