INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Карлес Пучдемон е бил арестуван в Сардиния

Снимка: БГНЕС

Италианската полиция арестува в Сардиния бившия премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон, който от 2017 година се укрива в чужбина. Задържането му е на базата на издадената европейска заповед за арест.

Карлес Пучдемон избяга от Испания в Брюксел веднага след провеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния през октомври 2017 година заедно с още пет негови съветници. На 25 март 2018 година Пучдемон бе задържан на границата между Дания и Германия от граничните власти и остана 13 дни в ареста, докато германският съд реши, че няма основателна причина и го пусна под гаранция от 75 хиляди евро. Заедно с Тони Комин и Клара Понсати през май 2019 година бяха избрани за членове на Европейския парламент и получиха имунитет.

На 9 март тази година по искане на Испания Европейският парламент свали имунитета им, а на 31 юли Съдът на Европейския съюз им го отне окончателно след дълго обжалване от тяхна страна. Сега италианските власти са арестували Пучдемон на базата на Европейска заповед за арест, издадена от съдията от Върховния съд на Испания Пабло Ларена.

Адвокатът му обвини Испания, че „провокира ареста на член на Европейския парламент от страна членка на Европейския съюз“ и заяви, че „арестът му ще продължи няколко часа, но срамът на Испания ще остане в историята“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.09.2021 г. 09:07 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x