INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Каракачанов подкрепи идеята за облекчаването на мерките

Вицепремиерът Красимир Карачанов подкрепи идеята за облекчаването на ограниченията по отношение на парковете и градините. 

Още през седмицата министърът на отбраната намекна за разхлабване на мерките за извънредното положение в страната. „Все пак трябва да се съобразяваме и с хората. Мерките, които бяха взети от правителството, имат за цел да ограничат социалните контакти, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Никой не си прави илюзиите, че с тези мерки няма да има заразени“, коментира той пред БНТ.

Според него би следвало да се направят необходимите изводи и да се види какво може да се коригира, защото животът на хората започва да се променя. Това така или иначе принуждава хората малко да заобикалят мерките.

„Ти не можеш да държиш един човек или едно семейство с малки деца затворено месеци наред в един апартамент. Според мен една от първите стъпки е паркове, планини и възможността за спорт“, смята Каракачанов.

Притеснението за планините е, че хората се събират и си правят пикници. Това е една потенциална територия за разпространение на заразата. Според Каракачанов това може да бъде ограничено, но движението на хората в планината не смята за проблем.

Неговото предложение е за еднопосочно движение в парковете, както и да се раздели с времеви график движението.

„Ако дадеш възможност на хората да си подредят деня и да знаят, че това е възможно да се случи, съм сигурен, че по-голямата част ще го спазват“, коментира вицепремиерът.
Според него облекчаването на режима ще облекчи работата на полицейските служители.

Друга изключително важна тема в тази ситуация е икономиката. Немалка част от хората не работят, не малка част от фирмите изпитват затруднения.

Едни от първите икономически мерки са предложени от ВМРО, каза Каракачанов. Той обясни,че трябва да се води политика за подкрепа на българския туризъм, българското производство.


Публикувано на 25.04.2020 г. 14:26 ч.

Източник: Dariknews

Още по темата: