INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Родителите могат да кандидатстват за детегледачка до 2023 г.

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, могат да кандидатстват за осигуряване на детегледачка за децата си. 

С допълнително отпуснати 15 млн. лв. програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г.

5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента, съобщиха от МТСП.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда. Родителите на деца до 5г., които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8ч дневно. Хората с три или повече деца до 12г., записани в детска градина или училище – за до 4ч. Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес, като повече информация за условията и необходимите документи може да се намерят ТУК.

Общият ресурс на програмата е 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи в размер на близо 54 млн. лв. Средствата са осигурени по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 26.11.2020 г. 17:05 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x