INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Каналите във Венеция пресъхват

Венеция преминава през периода на „ниска вода“, когато в известните й канали се показва кално дъно, а гондолите са акостирали до насипите точно на калната земя.

Водещ служител на центъра за прогнозиране и мониторинг на приливите и отливите в италианския град Алвисе Папа, обясни, че дълбочината на каналите има сезонен характер и се обяснява с промяната във фазите на Луната и антициклоните и след няколко дни те отново ще започнат да се пълнят с вода.

„Определяме този отлив като нормален. До минус 50 сантиметра за Венеция това не е извънредна ситуация. Всяка година в края на февруари или в края на януари има седмица с особено високо налягане: заедно с отливите, идва много хубаво време „, каза експертът.

Експертът подчерта, че настоящият половин метър спад на морското равнище не е толкова сериозен в сравнение с показателите от 2014 г., когато водата достига минус 76 сантиметра, и 2008 г., когато е регистриран минус 83 сантиметра.

Той добави, че колебанията на нивото на водата се случват в рамките на няколко часа, и по това време може да са направени снимки, показващи гондоли и канали, затрупани само с кал.

„Водата ще се върне до уикенда, веднага щом антициклонът си тръгне“, каза ученият.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.03.2021 г. 10:57 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x