INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Кометата Ленард ще предизвика метеоритен дъжд на Венера

Снимка: iStock/Getty Images

Комета Ленард ще прелети над Венера през следващия уикенд на минимално разстояние 50 000 км, съобщи arXiv.org.

Учени от Калифорнийския технологичен института твърдят, че когато се приближи до Венера, кометата с официално име C/2021 A1 ще предизвика на нея метеоритен дъжд. Това ще е възможно, ако тя е много активна, а планетата премине през следите ѝ.

Кометата е наречена на астронома Грег Ленард, който я открива през януари с телескоп в Аризона. Тя беше призната за най-ярката през 2021 г. Изследвания показаха, че преминава край Слънцето веднъж на 80 години. Сега астрономите имат уникален шанс да я наблюдават на живо, но през януари тя ще бъде изхвърлена от Слънчевата система.

Астрономите нямат много възможности да наблюдават Венера. Там работи само един орбитален апарат японската сонда „Акацуки“, която прелита над нея на разстояние от 300 до 80 000 км. Специалистите се надяват при определени условия да могат да видят слаби проблясъци от обломките на кометата Ленард.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 21.12.2021 г. 14:10 ч.

Източник: Dariknews.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x