INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Река Камчия потече в черно

За изтичане на черни води и наличие на мъртва риба в река Камчия съобщават от екоинспекцията в Шумен.

Сигналът е проверен от експерти на РИОСВ – Шумен, Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна и Регионалната лаборатория към ИАОС.

Проверяващите извършили оглед по течението на реката. Подателят е заявил в сигнала си, че източникът на замърсяването е свинекомплекса в село Радко Димитриево.

Проверяващите открили мъртва риба в река Голяма Камчия между селата Янково и Желъд. При обхода край животновъдното предприятие те усетил и остра миризма на свински изпражнения.

Екоинспекторите огледали района около жп линията, преминаващ под лагуната на свиневъдния комплекс. Те установили тръба, вкопана под нивото на терена на около 3-4 метра преди жп линията, с край в бетонов канал, който е предназначен за отвеждане на води. Бетоновата част от канала е била пълна с вода в черен цвят и без дебит на отпадъчни води.

На свинефермата вече е дадено предписание за представяне на подробна схема на канализационната и мрежа. Освен това е изпратено писмо до община Шумен за извършване на проучване за произхода и предназначението на тръбата, както и до ОДБХ-Шумен за предоставяне на информация.

Кметът на село Радко Димитриево посочва, че населеното място не разполага с дъждовна канализация или друга, която да отвежда отпадъчни води към река Поройна, приток на река Камчия. Взети са общо шест водни проби, като резултатите от анализа им ще бъдат оповестени допълнително.

За подобни нарушения се предвиждат санкции от 2000 лв до 10 000 лв.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.02.2021 г. 18:08 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x