INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Калфин: Трябва да се говори не само за заетостта, но и за качеството на труда

„Много е важно да се отбележат протичащите в момента общоевропейски политики в социалната сфера, когато говорим за българските.

Виждаме много промени не само със заетостта, но и с качеството на труда. В Европа се обръща внимание много на това, за което у нас последните години дори не се говори. Това е във връзка с изравняването на заплащането между половете, за заплатите на по-възрастните и на по-младите служители, за работното време, за работата от дома…“, коментира пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, бивш вицепремиер и социален министър.


По думите му по всички тези теми има влошаване и в Европа последните две години. Затова и у нас трябва да се говори за тях. А социалната тема изобщо отсъстваше от предизборните програми на партиите, посочи Калфин. „Пенсионната система последната година у нас беше доста смачкана и разбита и трябва да се възстанови. Друг проблем е системата на ТЕЛК. Вижданията за нея трябва се промени. Много е важно да се обърне внимание на подпомагането чрез семейните добавки, за подпомагането на хората за заплащането на отоплението“, каза още Ивайло Калфин.

Трябват неотложни и много сериони промени в регламентите и функионирането на соцалните служби и дейности, посочиха пред БНР кюстендилци. Очакванията за промени в социалната сфера на хората са големи. Недоволсвото идва най-вече от ТЕЛК – решенията и процедурите за издаването им. Социалните звена трябва да са по-добре оранизирани, смятат гражданите от Кюстендил.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 26.11.2021 г. 15:39 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x