INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Близо 1,8 млрд. лв. за образование и наука са заложени в Националния план

12 милиарда и 600 милиона лева от ЕС и над 8 милиарда и 200 милиона лева българско съфинансиране – това е рамката на четвъртия вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, който беше публикуван от екипа на служебния вицепремиер Атанас Пеканов.

Документът обхваща национални решения за ускорено икономическо развитие, демографски подем и намаляване на неравенствата, за чието изпълнение издига 13 национални приоритета.

Най-голяма част от ресурса е заделена за Зелена България. Предвидено е участие на частни инвестиции в проектите за около 3,6 млрд. лв., a държавното финансиране ще достигне 4,3 млрд. лв. Така зелените инвестиции у нас може да достигнат общо около 9 млрд. Предвижда се създаване на газова eлектроцентрала с 1 GW мощност в ТЕЦ „Марица изток 2“ и минимум 1,7 GW мощности от възобновяеми източници.

Тук влиза и санирането, за което са предвидени близо 15 на сто от парите. Най-старите сгради ще получат 100% безвъзмездно финансиране. Тези, които имат енергиен клас D, а това са основно построените между 1991 и 2001 г., ще могат да разчитат на 85% от парите.

Предвижда се подкрепа на българския бизнес в процеса на цифрова трансформация, тъй като едва 6% от малките и средни фирми продават онлайн, при 17 на сто в ЕС.
Близо 1,8 млрд. лв. за образование и наука са заложени в Националния план. Увеличават и средствата за здравеопазване и социалната сфера.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.07.2021 г. 08:30 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x