INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Как ще се осигури обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати?

Служебното правителство представи в сряда основните параметри на бюджета за следващата година. В него се предвиждат повече пари за пенсионерите, майките и работещите с ниски доходи. Предвижда се минималната работна заплата от първи януари да стане 710 лева. Чрез Закона за бюджета ще се запази и увеличеният размер на майчинството през втората година от 650 лева.

„Не изпаднах в голяма радост, като го чух, по няколко причини. Обикновено един финансов министър първо внася бюджета, за да го видят всички, да видят параметрите, след това говори. Това действие е малко като каруцата пред коня”, коментира в предаването „Здравей, България” икономистът Георги Ганев.

Очакваше се, че бюджетът за 2022 г. ще бъде изработен от партиите, които ще съставят правителство. В хода на преговорите между тях се говореше и за конкретни параметри на бюджета.

„Политическо със сигурност има. Учудвам се за тази липса на комуникация. Минаха изборите, дано се сформира редовен кабинет и вече в парламент трябва да се коментират тези теми и стратегии”, заяви икономистът Владимир Сиркаров. „Относно минималната работна заплата това е тема, която звучи добре на пръв поглед, но по принцип води по-скоро до негативни ефекти. Особено, когато се намираме в инфлационна среда, с едни подобни действия слагаме още съчки в огнището и огънят ще се разпали още повече”, заяви Сиркаров.

Според Ганев ключово важно е публикуването на средносрочната бюджетна прогноза, което не е направено. „Не чухме колко ще е дефицитът догодина, колко дълг ще се емитира, какъв ще е процентът на дълга, спрямо БВП в края на годината”, каза Ганев.

„Тези предложения, които видяхме, са доста различни, дори повечето ги няма в преговорите, които се водеха в различните групи по икономика и по финанси. Например минималната пенсия”, заяви Владимир Сиркаров.

Според икономистите все още не е ясно какво точно се случва с пенсиите. В момента тя е 300 лева. Още преди време стана ясно, че от Коледа тя се променя на 370 лева. Правителството обаче предложи да се запази и допълнителното плащане от 120 лева. След като се добавят и те – минималната пенсия трябва да бъде 490 лева. Часове по-късно тази информация беше опровергана и 120 лева станаха 60 лева.

„Разговорите в групите по финанси и социална политика бяха как да стане така, че вече минималната пенсия да спре да нараства с решения на политици, а да отговаря на пенсионно осигурителната формула, другото да бъде социална помощ”, обясни Ганев.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.12.2021 г. 09:03 ч.

Източник: Нова

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x