INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Как се издава сертификат за енергийна ефективност и какво показва

Освен технически паспорт сградите трябва да имат и още един документ, които удостоверява тяхното моментно състояние. Това е сертификатът за енергийна ефективност. Документът се издава отделно от техническия паспорт.

Спрямо енергийната ефективност зданията се разделят на няколко класа, в зависимост от състоянието и потреблението на самите сгради.

Инж. Йордан Николов от Българската асоциация за изолации в строителството разказва повече за това, какво представлява енергийната ефективност и на какви категории се делят сградите спрямо това.

За да се определи енергийната ефективност на една сграда се налага и енергийно обследване. То се прави по време на обследването за техническия паспорт. Ако се прави детайлно, то изисква специфична техника, с която не всяко проектантско бюро притежава.

Инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране дава още детайли за т. нар. енергийно обследване.

Ключов фактор за енергийната ефективност на една сграда е нейната електрическа система. Това създава притеснения за собствениците на сгради, които са строени преди 2000 година – тип панел и едроплощен кофраж. Тогава електрическата инсталация е проектирана и изграждана във време, в което електрическите уреди в домакинството са били доста по-малко, отколкото в наши дни. В момента старите електрически системи са непригодни на цялото потребление от уредите, които използваме.

Дали тези опасения са оправдани и как може една сграда да покачи своята енергийна ефективност, разказва инж. Атанас Ангелов от Българската асоциация на архитектите и инженери консултанти.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 30.04.2021 г. 17:44 ч.

Източник: bnr.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x