INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Как лекари от Пловдив спасиха интубиран с COVID-19 мъж?

49-годишният старши сержант от Карлово е бил на апаратна вентилация.

Изписаха първия интубиран пациент с COVID-19 у нас. 49-годишният военнослужещ от Карлово пребори коронавируса след седмица на апаратна вентилация в специализираното отделение на болница „Пълмед“ в Пловдив.

Лекарите от лечебното заведение споделят, че са много щастливи от добрата развръзка и ще продължат да работят с пълни сили.

„Пациентът беше приет в не толкова тежко състояние. Имаше температура, кашлица, отпадналост. При направените изследвания и потвърдената проба се видя, че има тежка дихателна недостатъчност. Наложи се интубация. Бяхме учудени, защото той сам слезе от линейката и видимо нямаше сериозен проблем. 7 дни беше на апаратна вентилация. След като излезе от комата, каза, че е много щастлив, че ни вижда. Нямаше спомени за датата и това, което му се е случило. Спазихме препоръките за лечение с хлорохин, антибиотици. Предполагаме, че се е заразил от негов близък, който е бил в Англия“, разказаха лекарите на първа линия. По думите им от болницата са изписани още двама пациенти с COVID-19, но техните случаи били по-леки. 

В момента в болницата има трима настанени с коронавирус, като едната жена е с придружаващи заболявания и е на апартна вентилация.


Публикувано на 13.04.2020 г. 14:14 ч.

Източник: nova.bg

Още по темата: