INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Кацаров: Искаме да върнем малките ученици в клас още следващата седмица

Снимка: БГНЕС

Учениците от 1-ви до 4-ти клас може да се върнат присъствено в училище още следващата седмица. Това обяви министърът на образованието Николай Денков. Планира се тестване на учениците и зелени сертификати за учителите.

Опит за връщането на децата в клас ще има още в понеделник, най-късно сряда. За да е безопасно връщането, учениците ще бъдат тествани, но със съгласието на родителите.

Тестовете може да се извършват и от учителите, за да не се допуска влизането на външни лица, поясни образователният министър Николай Денков.

„Ще се опитаме да се справим без доброволци, без родители. Ако се налага, някъде ще търсим съдействие, особено ако родителят е медицинско лице, има съответните познания, това би било чудесно, няма да откажем. Но това ще бъде по-скоро извънредна ситуация.“

Децата, чиито родители не са съгласни за тестване, ще учат онлайн. Организацията на преподаване в този случай ще се решава от всяко училище.

„Те ще учат в къщи. Някои директори казват: По лесно ни е да стриймваме, други казват: Не, не можем да го направим, защото е слаба интернет връзката. Слаба е, не че е я няма, има я, но не е подготвено всички класове да бъдат онлайн“, каза Денков.

Планът поетапно връщане на всички ученици в училище, допълни здравният министър.

„Ако видим, че е създадена добра организация, ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме с учениците и от горните класове.“

Вече е изготвен проект на постановление, което ще се внесе в Министерския съвет, за осигуряване на 13 млн. лв. Те са предвидени за закупуване на тестове тип „близалки“. Обществената поръчка за тях ще бъде обявена още днес, поясни здравният министър.

„Ако тестът позитивира, детето да не влиза в учебна среда, докато не изтече 14-дневния срок. Така ще предпазим от заразяване други деца или хора от персонала на училището, а също така ще избегнем и карантинирането на цели паралелки“, обясни Кацаров.

Това според двамата министри ще осигури присъствено обучение при минимален риск.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 25.10.2021 г. 14:30 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x