INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Кацаров: Големите ученици могат да ползват и COVID тестове за възрастни

„Децата от 8 до 12 клас могат да се тестват с тестове за големи хора. Ние можем да им предоставим веднага такива безплатни тестове“. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Закупуването и осигуряването на тестовете по начало не е задължение на Министерството на здравеопазването. Ние се ангажирахме да помогнем на Министерството на образованието като ги поръчаме и закупим ние“, заяви той.

По думите му децата в 21 области на страната могат да ходят на училище без да се тестват. Ако не бъдат осигурени достатъчно тестове, е възможно тестването на учениците да отпадне със заповед, допълни още той. Това ще стане при положение, че експертите преценят, че няма риск за влошаване на епидемичната обстановка.

„Министерството на здравеопазването е осигурило вече 1,5 млн. щадящи теста. Има направена нова поръчка за още 600 000 теста, от които 200 000 вече са налични. По наша преценка тези тестове биха били достатъчни да стигнат за учениците от всички класове до средата на януари“, коментира Кацаров.

На въпрос при какви условия ще се затегнат мерките заради новия вариант Омикрон, министърът отговори, че в други държави дори пълната забрана на влизането на чужденци не е попречила на разпространението на вируса.

„Ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането на хора, а дори и да можем, това няма да помогне“, допълни той.

Според него единствената сигурна предпазна мярка е ваксинирането.

Относно ваксините за малки деца, Кацаров коментира, че такъв вид ваксина с друга опаковка се очаква да бъде разпространена не по-рано от 15 декември, като най-вероятно е това да стане след началото на новата година.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.12.2021 г. 16:23 ч.

Източник: Dariknews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x