INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Кацаров: Част от прогнозите са, че COVID-вълната ще бъде по-лека

Част от прогнозите на експертите са, че предстоящата вълна ще бъде по-лека от предшестващите вълни. Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров, след като депутатите в бюджетната комисия гласуваха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК.

Пред журналисти след заседанието той обясни, че тази актуализация е предвидила най-сериозните сценарии по отношение на увеличаване на броя на заразените и потребността от лечение на хора с COVID до края на годината. „По наша оценка средствата, които са предвидени в закона за държавния бюджет и закона за бюджета на НЗОК са достатъчни. Бюджетът е напрегнат, но смятаме, че е възможен за изпълнение и достатъчен, за да посрещне COVID – вълната, в която вече влязохме. Прогнозата ни беше, че ще влезем по-късно, в есенните месеци, но пандемията ни изпревари. Така или иначе смятаме, че средствата ще са достатъчни. За нас е по-важно бързо да бъде актуализиран бюджетът, за да могат да се използват средствата, защото пандемията настъпи по-рано, отколкото предполагахме”, заяви той.

Той не поиска да се ангажира с прогноза кога ще е пикът и посочи, че по принцип стъпват на становищата на експертите. „Те не са еднозначни, включително и становищата на експертите, както и не бяха еднозначни по отношение на това кога ще настъпи COVID – вълната. Това, което наблюдаваме в нашия регион е, че на практика вълна се наблюдава не само в България, но почти всички съседни страни може би с изключение на Румъния всички останали страни се намират в ситуация на нарастване на заболеваемостта”, каза Кацаров. Министърът посочи, че част от прогнозите на експертите са, че предстоящата вълна ще бъде по-лека от предшестващите вълни. „Тази прогноза се опира на това, че все пак има 15-16% от населението със завършена ваксинация, както има една немалка част от населението, която вече се е срещала с вируса – преболедувала по-леко или по-тежко. Това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна в сравнение с предишните, но това на този етап е предположение, никой не може да каже със сигурност”, заяви той.

Наблюдавайки и съпоставяйки ситуацията с други страни, включително в Западна Европа, в Източна Европа, Кацаров посочи, че е много трудно да се направи категорична прогноза точно как ще протече и точно във времето кога ще бъде разположен пикът на епидемията.

Той добави, че засега очаква решението на директорите на РЗИ във Велико Търново и Бургас заедно с главния държавен здравен инспектор по отношение на прилагането на допълнителни мерки в двете области, които са с най-висок брой на заразени. „Оценката за това кога и дали в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво ще вземем на базата на експертните становища, които получаваме. Към днешна дата и следващите дни не се налага да се вземат допълнителни мерки”, каза министърът пред журналисти.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.08.2021 г. 14:45 ч.

Източник: БГНЕС

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x