INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Извънредното положение няма да бъде удължавано (ВИДЕО)

На извънредно заседание на Министерския съвет се обяви,че извънредното положение няма да се удължава след 13 май.

„Няма нужда да бъде удължавано извънредното положение. Преминаваме към действия за постепенно възстановяване на социално икономическия живот”, заяви Горанов.

Извънредното положение бе въведено на 13 март заради пандемията от коронавирус и ще отпадне след девет дни.  Противоепидемичните, социалните и икономическите мерки остават. Планира се тези, които са свързани с преодоляването на удара от кризата върху семействата и бизнеса, да продължат до края на годината.

„Предложили сме за по-голямата част от нормите действието им да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение”, допълни Горанов.

„Решихме, че извънредното положение, по смисъла на Конституцията, чл. 84, няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, заяви Горанов заедно с министрите на правосъдието, здравеопазването и транспорта. Ще се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка.

„Всички права, възникнали по смисъла на закона за извънредното положение, се удължават с два месеца, считано от 13 май“, обобщи транспортният министър Росен Желязков.


Публикувано на 05.05.2020 г. 07:10 ч.

Автор:М.Йовчева

Още по темата: