INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Извънредно положение в Литва заради наплива на мигранти от Беларус

Литва обяви извънредно положение заради притока на мигранти през последните няколко дни от Беларус, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на засиленото напрежение между Европейския съюз и правителството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Литовският министър на вътрешните работи Агне Билотайте обясни, че решението, предложено от Държавната служба за гранична охрана, е било необходимо не заради нарасналата заплаха за страната с 2,8 милиона души население, а за да се въведе по-стройна система за третиране на пристигащите в Литва мигранти.

„Много е важно да разполагаме със законова система и инструменти, за да можем бързо да вземаме решения в отговор на появяващите се предизвикателства“, каза тя на правителствено заседание.

Вчера литовската гранична охрана съобщи, че е задържала близо 150 нелегални мигранти, влезли от Беларус, с която Литва има 679-километрова граница.

Този брой е три пъти по-голям от предишния дневен рекорд, казаха литовски служители.

Повечето от мигрантите вече са подали молба за убежище в Литва. Сред тях има граждани на Афганистан, Камерун, Ирак и Сирия. Литва изгради палаткови лагери, за да настани нарасналия брой нелегални мигранти, отбелязва АП.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 04.07.2021 г. 07:06 ч.

Източник: Дарик

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x