INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Източногерманската тайна полиция ЩАЗИ е следила канцлера Шолц през 70-те години

Снимка: БТА

Източногерманската комунистическа тайна полиция е следила отблизо сегашния федерален канцлер Олаф Шолц по времето, когато е бил високопоставен член на младежкото крило на западногерманската Социалдемократическа партия през 70-те и 80-те години на миналия век, съобщи германският таблоид „Билд“, цитиран от Асошиейтед прес.

Документи, получени от вестника, показват, че тайната полиция ЩАЗИ е следила подробно негови посещения в ГДР, когато е бил зам.-председател на Младите социалисти във ФРГ и в тях е описван като „опитен политически професионалист с голямо влияние в организацията“.

ЩАЗИ е събирала големи обеми информация както за гражданите на ГДР, така и и за влиятелни хора в чужбина. Това е осъществявано чрез нейни собствени агенти и с помощта на информатори.

Много от досиетата са били унищожени преди обединението на Германия през 1990 г., но някои са оцелели и заинтересувани лица и изследователи имат достъп до тях.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 14.01.2022 г. 09:10 ч.

Източник: Dariknews.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x