INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Изтегляме постепенно контингента ни от Афганистан

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание на правителството бе решение за започване на процес на планиране на прекратяване на участието на формирования от Въоръжените сили на България в Международната мисия на НАТО в Афганистан.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна отличната професионална работа на българския контингент през годините.

„Горди сме, че имаме славни и добри войници и офицери, които на рискова операция се справят чудесно. Те са изключително добре подготвени и дисциплинирани войни. Огромно благодаря за риска, който поемат, и че прославят родината“, подчерта Борисов.

Решението на Министерския съвет е взето в контекста на проведената извънредна среща на 14 април на министрите на външните работи и на отбраната на страните членки на НАТО, на която бе решено започване на планиране на постепенното и контролирано изтегляне на мисията от 1 май.

„На база на вчерашното обсъждане ние стигаме до извода и предложението – да организираме изтеглянето на нашия контингент заедно с изтеглянето на съюзниците в мисията, което ще бъде организирано от НАТО в периода от 1 май до началото на септември“, заяви от своя страна Красимир Каракачанов.

Това е 42-рият български контингент в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”, чийто състав в момента наброява 117 души.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.04.2021 г. 19:13 ч.

Източник: БТВ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x