INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Изтеглиха „Вера Су“ от местността „Яйлата“

Снимка: Btv

Край на сагата със заседналия край Камен бряг кораб. „Вера Су“ беше успешно изтеглен от местността „Яйлата“ тази нощ. По план извеждането на плавателния съд трябваше да се случи във вторник, но форсмажорни обстоятелства наложиха операцията да се извърши по-рано.

В полунощ, с помощта на три катера „Вера Су“ беше изведен само за 16 минути. Той пътува към пристанище Варна. Очаква се да акостира там малко след 10 ч.

Преди да започне изтеглянето, плавателният съд беше изцяло разтоварен. В събота имаше неуспешен опит за изтегляне.

Край Камен бряг предстои да се извърши мониторинг от страна на екоминистерството заради замърсяването с амониев азот в района. Експерти твърдят, че с приключването на акцията по изтегляне се е предотвратила екокатастрофа.

Екипажът на „Вера Су“ беше от 9 души, шестима от тях – турци и трима – азербайджанци. По информация на bTV голяма част от тях вече пътуват за южната ни съседка.

В ареста оставам двама души – капитанът и вторият помощник-капитан, които според прокуратурата носят отговорност за инцидента. Апелативният съд не уважи искането им за „домашен арест.“

Разследването върви в три насоки – има ли виновен за инцидента, има ли замърсяване и дали институциите са действали адекватно в тази ситуация.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 26.10.2021 г. 07:59 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x