INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Израелски топ математик: Заразяването с Ковид-19 затихва след 70 дни

Разпространението на Ковид-19 затихва на 70-тия ден след първите случаи, а пикът на заразата е около 40-тия ден. Това твърди известният израелски математик, анализатор и бивш генерал Исак бен Израел. Той е получил данните чрез статистически анализ на информация за вируса от целия свят. Водещи здравни специалисти обаче отхвърлят тезата му.

Проф. Исак бен Израел, ръководител на програмата за изследвания в сферата на сигурността в Университета в Тел Авив и председател на Националния съвет за научни изследвания и разработки, заявява в телевизионна дискусия по Канал 12, че според анализа на увеличаването и намаляването на новите случаи в различни държави, “има модел”, а “цифрите говорят сами за себе си.”

Борисов обяви, че мислят за отваряне на парковете
Ученият подчертава, че подкрепя социалното дистанциране, но спирането на икономиката в такъв мащаб на фона на тази статистика е грешка. Бен Израел посочва, че в нормална ситуация умират по 140 души на ден. Да се спрат икономическите дейности, защото вирусът убива един или двама души на ден е драстична грешка, която ще струва на Израел 20 процента от брутния му вътрешен продукт, изтъква той.

Американците обичат д-р Антъни Фаучи

Друг участник в дискусията – проф. Габи Барбаш, управител на болница и бивш генерален директор на здравното министерство, настоява обаче, че Бен Израел греши и жертвите биха били много повече без ограничителните мерки.

В остър спор Барбаш посочва Ню Йорк като доказателство, че твърденията на математика са неоснователни, а отговорът е, че последните данни за Ню Йорк всъщност ги потвърждават, защото новите случаи достигат пика си около 40-тия ден и започват да намаляват.

Социалното дистанциране е достатъчно, а блокадите и карантините са проява на ю„масова истерия”, заявява Бен Израел. „Защо трябва да се затваря цяла държава, щом по-голямата част от населението не е изложена на риск”, добавя той.

Проф. Барбаш пък е категоричен, че „не трябва да се оставят математици, които не знаят нищо за биология, да определят кога ще бъдат отменени ограниченията.”


Публикувано на 23.04.2020 г. 08:45 ч.

Източник:bnr

Още по темата: