INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Андрей Живков: За „Белене“ са изхарчени още 10 млн. лв.

Общата стойност на текущите разходи за АЕЦ „Белене“ след рестартирането на проекта след 2018 г. е 10 млн. лева. Това обяви служебният енергиен министър Андрей Живков в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров. Всички разходи са платени от Националната електрическа компания и са капитализирани, обясни още Живков. Според изчисленията на Мартин Димитров от ДБ преди 2018 г. за проекта АЕЦ „Белене“ са изхарчени над 3 млрд. лева.

По време на парламентарния контрол въпрос към министъра беше отправен и за ръководството на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

„С писмо от 2 юни съм отправил молба към Министерството на финансите, АДФИ да направи проверка на ЕСО за изхарчени европейски средства. С писмо от 8 юни ме уведомиха, че е възложена финансова инспекция и се извършва за периода от 2017 до 2020 г. От ЕСО също са създали работна група за съдействие на проверката. До момента все още не е предоставен доклад от направената проверка“, обясни Живков.

Министърът уточни, че след като получи доклада от проверката, ще оповести данните от него.

„Вие знаете, че ЕСО е подчинено дружество с двустепенна система на управление, едноличният собственик действа през общо събрание, той е оператор на електропреносната мрежа, и е независим. В тази връзка Надзорният съвет включва две категории членове – независими и представители на държавата“, обясни министърът.

„Аз не разполагам с лостове за определяне на ръководството на ЕСО, но дали ме смущава фактът, че има съмнения за злоупотреби, фактът ме смущава, но мога да реагирам само в рамките на моите компетентности“, каза още Живков.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.08.2021 г. 15:24 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x