INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Изграждат контролно-измервателни системи на нови 26 свлачища

Работим активно за превантивни мерки не само чрез монтаж на контролно-измервателни системи при свлачищата. Търсим начин да следим геодинамичните процеси и при срутищата и където е приложимо – ще монтираме датчици за превенция“.

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, при инспекция на свлачището в село Мламолово, Кюстендилска област. Обектът е един от 26-те, на които МРРБ ще изгради контролно – измервателни системи за мониторингови измервания.

На базата на събраните данни ще се изготвят анализи за състоянието, динамиката, механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси. Въз основа на тях могат да се правят и прогнози за развитието на свлачищните процеси.

В страната вече има изградени други 225 контролно – измервателни системи на свлачища, каза министър Аврамова. И допълни, че срутищата са по-трудни за контролиране и трудно се предвиждат.

26-те нови контролно-измервателни системи ще бъдат разположени в определените свлачища с обща площ 6900 дка в 20 населени места, на територията на 16 общини: Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол. С тях ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 03.02.2021 г. 20:19 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x