INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Иво Инджов: Петков и Василев залагат твърде много на личността в политиката

„Формацията на Кирил Петков и Асен Василев фокусира много надежди, но дължат подробности как ще реализират леви решения с десни инструменти. Те залагат твърде много на личността в политиката и държавните институции, но ако нямат ясна идеологическа концепция как точно ще направят това, хората бързо ще се разочароват от тях.

Не всичко опира до човека в политиката, в крайна сметка политиката е въпрос на ценности и възможност да мобилизираш групи в обществото, които да те подкрепят за по-дълъг период от време“. Това мнение изказа пред БНР политологът и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов.

„Има много рискове в изборите на 14 ноември, но има и много шансове, които силите на промяната трябва да се опитат да реализират. Политическият процес не е застинало нещо“, смята той.

„Не е нормално да има правителство „ГЕРБ 4″ под някаква форма. … ИТН лансираха фигури със спорна репутация, но ако се стигне до формиране на коалиция на промяната, те трябва под някаква форма да се разберат с останалите партии“, коментира още доц. Инджов.


Той прогнозира до края на 2021 година да има съставено правителство на промяната, в което партията на Петков и Василев да заема важно място:

„Има много добри шансове за коалиция между „Продължаваме промяната“, ДБ и ИБГНИ, които са заплашени от възхода на новата партия, но ще влязат в парламента. Ако има и подкрепа от ИТН и БСП, ще има правителство, което да издържи поне 1-2 години“.
Според доц. Инджов БСП вече не е основният фактор, от който зависи преизбирането на президента Румен Радев:

„Вече не е искрена подкрепата на БСП за втори мандат на президента. … Лансираните от Корнелия Нинова номинации за президент в БСП са излишни напъни за присъствие на политическата сцена. Тази партия продължава да страда от един съществен порок – липсата на идентичност и доверие от обществените групи, които символизират желанието за промяна“.

По думите му ДПС отдавна не може да играе ролята на балансьор и заявките им, че ще работят против преизбирането на Радев няма да имат тежест.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.09.2021 г. 13:48 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x