INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

IV Езикова гимназия организира национален конкурс за превод

IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ организира за втора поредна година национален конкурс по превод от френски и от испански език на името на Иван Иванов – изтъкнат преводач и директор на гимназията в периода 1973 -1979 година. Конкурсът има за цел да насърчи учениците да развиват компетентности в изкуството на превода, като популяризира делото на Иван Иванов като преводач. Съорганизатори на проявата са Френският институт в България, Посолството на Кралство Испания и издателство „Колибри“.

Конкурсът е за ученици от X, XI, XII клас на профилираните гимназии с интензивно изучаване на френски и испански език в България. Участниците трябва да преведат кратък текст в проза и поезия от съвременни автори. Две награди на името на Иван Иванов за постижения и в двете категории – за превод на проза и на поезия, както и първа, втора и трета награда за превод от френски и от испански език, ще бъдат връчени в навечерието на 24-ти май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Най-добрите преводи ще бъдат отпечатани в издание за ученическо творчество на IV ЕГ, което ще бъде предоставено на наградените ученици и училища, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Повече информация за конкурса можете да прочетете тук:

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.03.2021 г. 14:31 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x