INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ирландия ваксинира ударно и внася ваксини от Румъния

Снимка: БГНЕС/ ЕРА

Търсенето на ваксина в Ирландия е голямо, макар че 85% от гражданите са имунизирани. Факт е още, че сред лекарите няма влиятелни антиваксъри. Ирландия дори внася допълнителна ваксина от Румъния, където биха я изхвърлили.

Невън е малък град в Ирландия, северно от столицата Дъблин. От средата на април т.г. залата на местния спортен клуб е превърната в имунизационен център, през който на ден преминават средно по около хиляда души. В началото на тази седмица там беше поставена 75-хилядната доза ваксина.

Ирландия е сред водещите страни във ваксинирането

В края на юли Ирландия изпревари Великобритания по дял на ваксинираното население. По данни на Европейския център за превенция и контрол над заболяванията (ECDC) вече 85,5 на сто от възрастните са напълно ваксинирани в Ирландия – само Малта и Исландия я изпреварват по този показател.

В Ирландия беше възприет принципът за имунизиране по възрастови групи, като от началото на август вече могат да се записват онлайн за ваксиниране и младежите от 12 до 15 години. Компютърна програма изчислява актуалната нужда от ваксинационни центрове и ваксини в зависимост от броя на записаните кандидати за ваксинация. Тази система работи независимо от мрежата на националната здравна система на Ирландия.

Делта мутацията на вируса е причината за това страната сега да преживява четвърта вълна на пандемията. Седмичната заболеваемост достигна 364 случая на 100 000 души. Но броят на настаняваните в болница пациенти с Ковид-19 е значително по-нисък, отколкото при предишни вълни.

Според информации в ирландските медии, болшинството пациенти, приети в болница, са неваксинирани. А това оказва допълнителен ефект върху хората, твърди отговорничката за имунизационния център в спортната зала на Невън Гер МакКормак.

Свободи за ваксинираните

В същото време ваксинираните се радват на повече свободи в Ирландия – те и прекаралите Ковид имат право да посещават ресторанти и пъбове на закрито. Като цяло населението има високо доверие във ваксините, казва за ДВ здравният експерт Антъни Стейнс.

„Също и с другите ваксинации постигнахме успехи. Ирландските граждани са солидно имунизирани, затова преди 3 години успяхме да спрем настъплението на морбили“, казва професорът от университета в Дъблин Антъни Стейнс. И на още една ирландска особеност обръща внимание той – сред лекарите и здравните служители няма влиятелни противници на ваксините.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 27.08.2021 г. 16:27 ч.

Източник: DW.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x