INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Иран е произвел 2,4 кг високообогатен уран за ядрено оръжие

Иран е произвел повече от 2,4 килограма високообогатен уран, близък до ниво на обогатяване, достатъчно за създаване на ядрено оръжие, с което далеч надвишава ограниченията на ядрената сделка със световните сили, за която Техеран твърди, че се стреми да спаси, съобщи днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от ДПА.

Стъпки за обогатяване на уран до близо 60 процента се предприемат от Иран от април, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, който от седмици изразява безпокойство за посоката, в която се развива ядрената програма на Техеран.

Новината може да усложни преговорите във Виена за връщане на САЩ в ядрената сделка. След като бившият американски президент изтегли САЩ от сделката през 2018 г., Иран започна на свой ред да пренебрегва различни аспекти на ядреното споразумение и да ограничава достъпа на инспектори на МААЕ до ядрените си обекти, отбелязва ДПА.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.06.2021 г. 08:02 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x