INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Йорданка Христова аут от списъка с пенсиите, в него имало и починал

Наложило се списъка с творци, които ще получават допълнителни пенсии да бъде спешно поправен

Списъкът с помощи и пенсии за творците на България бе спешно поправен, след като председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов алармира, че в него има грешки.

Включени били и творци, които вече получават специални възнаграждения от държавата.

Така естрадната ни звезда Йорданка Христова бе извадена от предложенията за пенсии на победителите от „Златният Орфей“, съобщиха от правителствената информационна служба.

Причината е, че тя вече получава специална пенсия. Именно тя бе първата звезда, на която дадоха пенсия за особени заслуги още през 2007 г. Заедно с нея отпада и композиторът Атанас Косев, който пък почина на 7 февруари.

„Пенсия за особени заслуги не може да се получава заедно с друг вид пенсия, да преминава в наследствена пенсия и/или да се получава заедно с държавна парична награда по Закона за награждаване на лицата с особени заслуги към българската държава и нацията“, обясниха от МС.

Освен наградите на 63-мата лауреати на Орфея, парламентът прие и проекторешението за пожизнените държавни парични награди в размер на 700 лева за особени заслуги към българската държава и нацията и за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата на 8 творци.

Те са писателите Антон Дончев и Кольо Колев, пианистът Атанас Куртев, журналистът Владимир Гаджев, скулпторът Георги Чапкънов, актьорите Ицхак Финци и Цветана Манева и режисьорът Ласка Минчева.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 11.02.2021 г. 21:47 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x