INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Инвеститорът в Коджа тепе: Няма риск за околните къщи и територии

Вероятността от наводнения и свлачищни процеси, в резултат на бъдещото строителство в месността Коджа тепе, са почти равни на нула. Няма никакви рискове за околните къщи и обитатели. Това декларира на он-лайн пресконференция днес Момчил Караджов, представител на инвеститора Алфа 1 Секюритис ЕАД. Инвестицията ще се реализира на реституирана горска територия, която не е била държавен горски фонд, каза още Караджов.

Територията е била предвидена за урбанизиране между 2007 и 2012 г.. На мястото на изсечените 4 декара, които провокираха гражданските протести, ще бъдат реализирани 8 еднофамилни къщи. В района не е имало и няма свлачище.

Но при строителство се укрепва повърхностния слой по различни начини. Това обяви още Момчил Караджов. Мероприятията по урбанизация в пъти повече защитават от ерозия, отбеляза той. Плътността на застрояване ще е до 30 % при кинт 1, уточниха още от екипа на фирмата инвеститор. Предоставени бяха и визуализации на бъдещите сгради (виж по-долу).

Стана ясно още, че проектът е мащабен и има мастърплан, с жилищна зона, зелена зона и зона за обслужване, вкл.търговски, спортни и социални обекти. Това обясни проектантът арх.Георгий Станишев. Като парковата част ще е минимум една трета от територията на жилищния комплекс. Той, обаче няма да е „град в града“, а ще е отворена територия. Арх. Станишев обяви, че към тази бъдеща урбанизирана теритoрия ще бъде формиран градски парк за обществено ползване, той ще е с площ 25 дка. А Момчил Караджов отбеляза, че инвеститорът ще дари изграждането му на община Варна.

20 декара горска територия в момента са в активите на дружеството, а перспективата на проекта е за два пъти по толкова. Това ще позволи в района да бъдат реализирани 40 до 50-60 обекта, каза още представителят на инвеститора.

Караджов добави, че за да се спрат спекулациите се надява скоро да има отговoр от компетентните институции.

Припомняме, че започналото изсичане на гората в месността Коджа тепе провокира поредица граждански протести, тъй като гората е засадена като защитна на територията. Онлайн петиция събра над 3 000 подписа срещу сечта. А преди дни протестиращите внесоха във варненската Окръжна прокуратура събраната от тях документация подписка от 350 човека срещу изсичането.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.04.2021 г. 15:41 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x