INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Имен ден празнува Ефрем

На 28 януари църква почита паметта на Свети преподобни Ефрем Сириец (Сирин).

Той живял през IV век и бил родом от Едеса, Сирия, и бил син на благочестиви родители. Млад отишъл в пустинята; станал монах и прекарвал в подвизи.

Написал много слова и поучения. Основал училище в Едеса, от което са излезли много знаменити учители на Сирийската църква. Ръкоположен за дякон от Свети Василий Велики, без да знае гръцки език, чудесно проговорил тоя език; от него е ръкоположен и за свещеник. Борбата с греха и покаянието е основна тема в съчиненията и проповедите му. Неслучайно молитвата „Господи и Владико на моя живот“ от този „проповедник на покаянието“ е в основата на православното богослужение през Великия пост.

В разнообразни литературни и омилетични форми Свети Ефрем разглежда и други основни нравствено-аскетични въпроси. Водил борба с ересите и утвърждавал православната вяра. И до нас са останали множество негови догматико-полемически съчинения.

По свое завещание от скромност бил погребан в края на градските гробища, дето погребвали странници.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 28.01.2022 г. 09:45 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x