INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Министър Ангелов: Има забавяне в темпа на ваксинация

Има забавяне в темпа на ваксинация, отчете здравният министър Костадин Ангелов. Във Враца той участва в работно съвещание с представители на регионалните здравни инспекции за областите Видин, Монтана и Враца.

Ваксинацията срещу COVID-19 върви с недобър темп, заяви министърът Ангелов:

„Голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е много голямо, като то се дължи на различни фактори във времето: недоверие в институциите, недоверие към здравните власти. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим“

Здравният министър посочи една от причините за забавяне на имунизацията в областите Видин, Монтана и Враца:

„Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. Това е неразбираемо за мен като лекар, защото всеки един загубен човешки живот, на който и да е българин, е загуба за цялата държава“.

В отговор на въпрос на лични лекари от Враца, поставен чрез медиите, за липсата на избор на ваксина, професор Ангелов каза:

„Аз се ваксинирах с ваксината, която е налична. И да, това е най-добрата ваксина – тази, която в момента съществува. Ще дойдат дни, в които ще може да избираме ваксини, но няма да е сега, защото в момента пристигат определени количества дози, за които имаме договори. Дори понякога те не пристигат навреме. Така че да стоим и да чакаме, не е най-добрата тактика за спечелването на тази битка“.

До края на месеца ще заработи електронна система, в която всеки може да заяви кога и в кой ваксинационен център в страната иска да се имунизира.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 17.02.2021 г. 19:27 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x