INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Илияна Йотова очаква трудно съставяне на кабинет

Много се надявам да имаме стабилно правителство, стабилност в страната и най-вече новите народни представители да разберат, че доверието е много голяма отговорност – много лесно се печели понякога и още по-лесно се губи. Това заяви вицепремиерът Илияна Йотова в отговор на въпрос на News.bg – в деня, в който почитаме 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, как вижда България – с правителство или без правителство.

Нека утре да се събере българският парламент, нека да направят своите консултации политическите групи, нека да видим, очаква Йотова.

„Наистина, признавам, трудно ще бъде да се състави правителство, около какво ще се обединят. Ако се обединят само от политически сметки за оцеляване, очевидно, че по-добрият вариант ще бъдат нови избори. Ако действително намерят силите между себе си да изпълнят определени приоритети, от които всички се нуждаем в момента, за да има стабилност държавата, тогава нека съставят стабилно правителство“, коментира вицепрезидентът.

По думите й има много символика в това, че веднага след деня, в който отбелязваме 200 години от рождението на големия българин, ще трябва да се конституира новото Народно събрание. Много ми се ще заветите на Георги Раковски да стигнат до пленарната зала, настоя Йотова.

Нейното най-голямо желание след утрешния ден да се върне авторитетът на българския парламент и на българската парламентарна република – нещо, което загубихме през последните години. Йотова иска не само да чуем, но да научим и да разберем завета на Раковски, който направи теорията на българската държавност, преди да имаме държава, и който сякаш отпреди два века ни казва: „Днес имате държава, защитавайте своята държавност“. Еднакви закони за всички, спазване на човешки права, правила, еднакви за всички, и смисъл за родината, настоя Илияна Йотова.

В запитване от News.bg как вижда предстоящите промени в ГЕРБ – като политическа отговорност и като поредните изкупителни жертви, Йотова заяви, че от ГЕРБ трябва да си подредят ръководството, нека си направят изводите и промените така, както те ги виждат. Очевидно няма да се касае за смяната на един човек с друг, а за една нова визия на политическата партия. Надявам се силно да е по-добра от досегашните, каза още Йотова.

На въпрос как би коментирала твърденията на премиера Бойко Борисов, че не иска да бъде разделител, не иска да бъде министър-председател, а ще предложи някой друг, Йотова заяви, че думите на Борисов нямат значение към днешна дата. Тя и вчера слушала различни политици, че не искат да бъдат разделители, а обединители, но в крайна сметка хората казали какво мислят за тях – по-малко от 1/3 от броя на гласувалите българи.

„Оттук нататък най-добре се проверява в изборите – ще видим каква ще бъде нашата съдба за избори за президент на страната. Тогава българите ще дадат най-добра оценка – кой е обединител и кой е разделител. А това, че определени политици, наши политически опоненти имат страх и комплекси от личността на Румен Радев, си остава за тяхна сметка“, категорична бе тя.

5 1 vote
Article Rating

Публикувано на 14.04.2021 г. 17:17 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x